Klauzula informacyjna

KLAUZULA INFORMACYJNA

dla osób, których dane przetwarzane są w postępowaniach sądowych

w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości

albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej

 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), dalej RODO oraz art. 22 ust. 1, 2 i  3 ustawy z dnia  14 grudnia 2018 r. o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości (Dz.U. z 2019 r. poz. 125), dalej: uDODO, informuję, że:

  1. Administratorem danych osobowychprzetwarzanych w postępowaniach sądowych
    w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej jest Sąd Rejonowy w Nisku, plac Wolności 14, 37-400 Nisko.
  2. Administratorami danych osobowychprzetwarzanych w systemach teleinformatycznych obsługujących postępowania sądowe, w systemach teleinformatycznych, w których są prowadzone rejestry sądowe, oraz w systemach teleinformatycznych, w których są prowadzone urządzenia ewidencyjne (sądowe systemy teleinformatyczne), są:
  • Sąd Rejonowy w Nisku, plac Wolności 14, 37-400 Nisko - w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej;
  • Prezes Sądu Rejonowego w Nisku -w ramach realizowanych zadań;
  • Minister Sprawiedliwości- w ramach realizowanych zadań.
  1. Administrator danych osobowych- Sąd Rejonowy w Niskuoraz Prezes Sądu Rejonowego w Nisku wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, który nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych. Inspektorem Ochrony Danych jest:
    Kornelia Lelakowska,z którą może się Pani/Pan skontaktować pisząc na adres
    e- mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  2. Administrator danych osobowych - Minister Sprawiedliwościwyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować poprzez e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Dodatkowe dane Inspektora są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Sprawiedliwości.
  3. Sąd Rejonowy w Niskuprzetwarza dane osobowe w celuprowadzenia postępowań sądowych oraz wykonania zadań z zakresu ochrony prawnej.
  4. Przetwarzanie danych osobowych oraz szczególnych kategorii danych osobowych
    w postępowaniach sądowych w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej odbywa się na podstawie ustawy z dnia
    27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnychoraz szczegółowych przepisów prawa krajowego – zgodnie art. 6 ust 1 lit c i e, art. 9 ust 2 lit f i art. 10  RODO oraz art. 13 i 14 uDODO.
  5. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych niezbędnych do realizacji celu, o którym mowa powyżej jest obowiązkowe (wynika z przepisów prawa).
  6. Sąd Rejonowy w Niskuprzetwarza dane osobowe przez okres wynikający
    z art. 53 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. Prawo o ustroju sądów powszechnych
    (Dz. U. z 2019 r., poz. 52) i rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 5 marca 2004 r. w sprawie przechowywania akt spraw sądowych oraz ich przekazywania do archiwów państwowych lub do zniszczenia (Dz. U. z 2014 r., poz. 991).
  7. Odbiorcami danych osobowych mogą być:

- organy publiczne, instytucje oraz podmioty, które są uprawnione do żądania dostępu lub otrzymywania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,

- podmioty którym Administrator powierzy/udostępni dane osobowe na podstawie umów np. dostawcy IT.

  1. W zakresie przetwarzania danych osobowych posiadają Państwo następujące prawa:

- dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania w zakresie przewidzianym odrębnymi przepisami;

- wniesienia sprzeciwu w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych osobowych są art. 6 ust. 1 lit. e RODO (interes publiczny),

- wniesienia skargi do Prezesa Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu,
ul. Sienkiewicza 27, 39 – 400 Tarnobrzeg, w przypadku naruszenia praw
w wyniku przetwarzania danych osobowych przetwarzanych w postępowaniach sądowych w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań
z zakresu ochrony prawnej,

- wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, w przypadku naruszenia praw w wyniku przetwarzania danych osobowych w innych celach niż przetwarzanych w postępowaniach sądowych.

  1. Osoby, których dane dotyczą i które są przetwarzane w postępowaniach sądowych
    w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji oraz profilowaniu.
  2. Dane osobowe przetwarzane w postępowaniach sądowych w ramach sprawowania wymiaru sprawiedliwości albo realizacji zadań z zakresu ochrony prawnej nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej za wyjątkiem sytuacji wynikających z przepisów prawem.

 

Administrator Danych Osobowych

Rejestr zmian